Cercetări recente

La concluziile unei controverse începute în urmă cu 14 ani, s-au adăugat câteva date aride rezultate în urma unor studii comportamentale şi de fiziologie. Atât mama cât şi copilul aduc la prima lor întâlnire o bogăţie de resurse interne.

Motive acceptabile medical pentru folosirea substituentilor de lapte matern

O listă de motive acceptabile medical pentru suplimentare a fost elaborată iniţial de OMS şi uni ca o anexă la pachetul de instrumente pentru Iniţiativa Spital Prieten al Copilului, în 1992.

PRACTICI PRIETENE ALE MAMEI

1. Însoţitor ales de mamă

2. Băuturi şi alimente uşoare pe durata travaliului

3. Metode ne-medicamentoase de uşurare a durerii

4. Mişcări libere şi poziţii alese de mamă pentru travaliu şi naştere

5. Evitarea intervenţiilor chirurgicale şi de alt tip, cu excepţia celor impuse de corectarea unor complicaţii

De ce a vorbi la un eveniment ştiinţific sponsorizat de producători ai articolelor care cad sub incidenţa Codului poate fi o problemă?

Evenimentele finanţate de companiile producătoare, mai ales de lapte formulă, sunt larg promovate către cadrele medicale din întreaga ţară iar acest tip de marketing se bazează mai ales pe prestigiul şi poziţia profesională a vorbitorului, precum şi pe reputaţia spitalului unde lucrează. Iată de ce simpla menţionare a acestor informaţii, legată de numele unei companii producătoare poate fi percepută atât de marele public cât şi de profesioniştii de sănătate ca o susţinere a companiei şi a produselor sale.

Etapa a treia a naşterii

Abordarea medicală a sarcinii şi a naşterii a devenit atât de înrădăcinată în cultura noastră, încât am uitat modul în care se năşteau strămoşii noştri, un mod care a asigurat supravieţuirea noastră ca specie timp de milenii. Repezindu-se să "protejeze" mamele şi copiii de nenorociri şi de moarte, obstretica modernă occidentală a uitat să-i acorde respectul cuvenit Naturii, ale cărei sisteme de naştere complexe şi elegante sunt deranjate la toate nivelele de această nouă abordare, chiar admiţând faptul că suntem incapabili să înţelegem sau să controlăm aceste forţe elementare.

Alăptarea - Provocări şi drepturi

DE CE ALĂPTAREA?

  1. Alăptarea reprezintă pentru copil mult mai mult decât simpla hrană.
  2. Laptele mamei conţine sute de substanţe utile pentru sănătatea copilului, enzime, proteine şi hormoni care vor contribui la dezvoltarea şi supravieţuirea copilului
  3. Alăptarea protejează copii de diaree şi infecţii respiratorii acute, le stimulează sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte răspunsul la vaccinuri
  4. Strategia Globală pentru Alimentaţia Sugarului şi a Copilului Mic recomandă alăptarea exclusivă a copiilor, până la 6 luni şi apoi continuarea cu alimentaţie complementară, până la doi ani şi peste.

Alăptarea - remarcabila primă oră din viaţă

Există mai multe motive bine întemeiate pentru care este recomandată alăptarea în prima oră din viaţa unui nou născut.

  1. Căldura corpului mamei ajută la menţinerea adecvată a temperaturii corpului copilului, lucru foarte important copiii prematuri sau cu greutate mică la naştere.
  2. Copilul este mai puţin stresat, este mai calm şi are ritmul respiraţiei, ca şi pe cel cardiac, mai stabil.

Statistici şi rezultate ale ISPC

uni a strâns dovezi din întreaga lume cu privire la rezultatele implementării ISPC; acestea arată următoarele:

  • De la începutul Iniţiativei, în 1991, peste un milion de profesionişti în sănătate au fost instruiţi în promovarea şi sprijinirea alăptării
  • În China, după doi ani de implementare a ISPC, ratele de alăptare exclusivă s-au dublat în zonele rurale şi au crescut de la 10% la 47% în zonele urbane.
  • În Nicaragua, ratele de alăptare au crescut de la 47% înainte de implementarea BFHI la aproape 100% în 1999