Părinţi

Ce înseamnă o maternitate Spital Prieten al Copilului

Evaluarea oficială

Maternităţile care au adoptat standardele de Spital Prieten al Copilului şi-au schimbat modul în care îngrijesc gravidele, lăuzele şi nou născuţii. Nivelul de îngrijire pe care îl oferă a fost confirmat de o evaluare externă, în urma căreia le-a fost acordat statutul de Prieten al copilului.

Maternităţile desemnate

Puteţi vedea o listă a maternităţilor Spital Prieten al Copilului, pe cele care sunt foarte aproape de a dobândi acest statut, ca şi pe cele care s-au înscris în Iniţiativă apăsând tasta "Maternităţi în ISPC" din partea de sus a ecranului.


La ce să vă aşteptaţi într-o maternitate Spital Prieten al Copilului

Dacă fiul sau fiica dumneavoastră se va naşte într-o maternitate Spital Prieten al Copilului vă puteţi aştepta la un anumit standard de îngrijire:

  • Dacă pe durata sarcinii veniţi la control la maternitate, la a doua sau a treia vizită vi se vor da informaţii despre îngrijirea şi hrănirea nou născutului, inclusiv despre beneficiile alăptării, astfel încât veţi şti ceea ce este necesar pentru a lua o decizie informată.
  • După naştere vi se va da copilul să îl ţineţi cât timp veţi dori.
  • O moaşă sau o asistentă vă va ajuta să începeţi să alăptaţi în prima jumătate de oră după naştere
  • Copilul va sta în permanenţă cu dumneavoastră

Dacă aţi decis să alăptaţi:

  • Moaşă sau o asistentă vă va arăta cum să ţineţi copilul pentru a se ataşa corect, astfel încât el să sugă bine şi dumneavoastră să nu aveţi dureri.
  • Vi se vor da informaţii corecte şi substanţiale despre cum să alăptaţi şi cum să aveţi lapte suficient pentru copilul dumneavoastră
  • Veţi fi învăţată să vă mulgeţi laptele, pentru a goli sânul când este prea plin sau a stimula secreţia lactată sau pentru a asigura lapte pentru copilul care nu poate suge; copilul va primi laptele dumneavoastră pe sondă, cu căniţa, seringa sau linguriţa
  • Copilul nu va primi apă, glucoză sau lapte artificial cu excepţia situaţiilor în care este nevoie din motive medicale
  • Veţi primi informaţii despre persoanele sau locurile de unde puteţi obţine sprijin cu alăptarea, dacă aveţi nevoie, atât în maternitate cât şi după ce veţi pleca acasă

Veţi fi ajutată şi dacă decideţi să vă îngrijiţi copilul altfel şi chiar dacă refuzaţi informaţiile pe care personalul maternităţii doreşte să vi le ofere. Dacă aţi decis să vă hrăniţi copilul cu lapte formulă, personalul vă va arăta cum să îl preparaţi şi să i-l daţi copilului în condiţii de igienă şi siguranţă maxime şi vă va răspunde la întrebări.

Întregul personal (sau cea mai mare parte din personal) dintr-o maternitate Spital Prieten al Copilului este instruit să vă ofere acest tip de informaţie şi să vă sprijine să alăptaţi cu succes. Standardul prevede ca fiecare persoană care lucrează în mod direct cu mamele şi copiii să fie instruită în termen de 6 luni de la angajare


Este maternitatea unde intenţionaţi să naşteţi un Spital Prieten al Copilului? Puteţi afla de aici.